‘Uyumadan önce sobalar mutlaka söndürülmeli’
SİVAS Belediyesi İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı, “Soba kaynaklı çıkan yangınlar genelde bacalarla alakalıdır. Bacalardaki birikintiler ve dumanın sobadan çekilmemesi sonucu sobada oluşan basıncın da etkisiyle çıkan yangınlardır” dedi. İtfaiye Amiri Ahmet Çelimli ise, “Yatmadan önce bu tür sobalar kesinlikle söndürülmeli. Uyku esnasında yangın fark edilirse, ateşe müdahale yerine evin hemen terk edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı ve İtfaiye Amiri Ahmet Çelimli kış aylarına girilmesiyle birlikte meskenlerde ısınma maksatlı kullanılan katı yakıtlı sobaların gerçek kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu. Bursa’da 9 kişinin hayatını kaybettiği yangını hatırlatarak ihtarlarda bulunan İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı, şunları söyledi:
“Uzun mühlet temizlenmemiş bacalar kurum birikmesi münasebetiyle tıkanacağından duman tahliyesi yapamaz. Bu nedenle tıkanan bacalar içerisinde bol ölçüde karbonmonoksit gazı oluşur. Bu da dumanı geri teperek içeriye verir. Hasebiyle bu üzere durumlar insan açısından tehlikeli bir durum oluşturmaktadır ve insanların hayatlarını kaybetmesine yol açmaktadır. Nedeni bacaların uygunsuz yapılması ve tertipli olarak temizlenmemesinden kaynaklıdır. Soba kaynaklı çıkan yangınlar genelde bacalarla alakalıdır. Bacalardaki birikintiler ve dumanın sobadan çekilmemesi sonucu sobada oluşan basıncın da tesiriyle çıkan yangınlardır. Karbonmonoksit ise konut sakinlerini genelde uyuşturup, uykuya daldırarak hareket kabiliyetlerini de kısıtlar. Bu tip olaylar da mevte sebebiyet veriyor. Bursa’daki yangını ekipler çok hızlı söndürüyor ama karbonmonoksitin etkisiyle insanların ölümü gerçekleşiyor. Kendimizi, ailemizi, çocuklarımızı seviyorsak baca temizliğini kesinlikle yaptıralım. Kış mevsimine girdik. Vatandaşlarımız duyarlı olsun.”‘SOBANIN SÖNDÜĞÜNDEN EMİN OLUNMALI’
Sivas Belediyesi İtfaiye Amiri Ahmet Çelimli de, “Yatmadan evvel bu tıp sobalar katiyetle söndürülmelidir. Uyudukları vakit soba yeri geliyor bizatihi ateşleniyor ve karbonmonoksit gazı sızabiliyor. Bu biçimde tehlikeli bir durum oluşuyor. Bu yüzden konut sakinlerinin mutlaka uyumadan evvel sobayı büsbütün söndürdüklerine emin olmaları gerekiyor. Uyku esnasında yangın fark edilirse, ateşe müdahale yerine meskenin çabucak terk edilmesi gerekiyor. Ayrıyeten çabucak itfaiye gruplarına haber vermeleri gerekiyor. Olay yerine gelen takımlara ise düzgün bir biçimde bilgi verip yanan cismin ne olduğunu da söylemeleri değerli. Eksiksiz tam ve bilinir bir adres vermeleri yangına müdahalede geç kalınmaması açısından gerekli” diye konuştu.